40 felett változom

40 felett változom

Sétálás az egészégünkért

2023. április 12. - Peter40

Gratulálok, hogy elkezdtél sétálni az egészséged érdekében!. Az egyik legnagyobb előnye a sétálásnak az, hogy javítja az általános egészségi állapotot és segít fenntartani az egészséges testsúlyt. Emellett csökkenti a stresszt és növeli az állóképességet is. Én is minden nap sétálok, általában 30-40 percet, ami nagyszerűen felkészít az előtt álló napi teendőkre.

Az első néhány alkalommal javasolt, hogy ne sétálj túl messzire és ne erőltesd magad túlságosan, mert az izmaidnak és a tüdődnek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a mozgáshoz. Azt javaslom, hogy kezdd rövid sétákkal és fokozatosan növeld az időt és a távolságot. Az ideális időtartam a sétálásra általában 30-60 perc, de természetesen az egyéni igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően ezt változtathatod.

Az útvonalat, amit választasz, szintén fontos. Én általában az erdőben sétálok, ahol a természet közelsége segít ellazulni és feltöltődni. De ha te városi környezetben élsz, akkor sétálhatsz a parkban, a városi sétálóutcán vagy az utcákon is. A lényeg az, hogy olyan útvonalat válassz, amely inspiráló és motiváló számodra.

walking.jpg

1. Tartsd az iramodat kényelmesen.
Kezdd kisebb távolsággal és lassabb tempóval, majd fokozatosan növeld az időt és az intenzitást ahogy szoksz a rendszeres mozgáshoz. Ne aggódj, ha eleinte nehéznek tűnik, az állóképességed fokozatosan fejlődik majd, és hamarosan észre fogod venni a pozitív hatásokat.

2. Sétálj változatosan.
Válassz különböző útvonalakat és területeket, hogy ne unatkozz, és izgalmat csempéssz a sétáidba. Például, ha van egy park a közelben, menj oda, vagy ha szereted a városi környezetet, sétálj az utcákon. Az időjárástól se félj, hiszen az sem akadály, csak az öltözködést és az időjárásnak megfelelő lábbelit érdemes figyelembe venni.

3. Ha teheted, ne sétálj egyedül.
Ha találsz egy barátot vagy családtagot, aki szívesen társulna hozzád, az motiváló lehet, és könnyebbé teszi az edzést is. Az útvonalak, a távolság és a tempó kiválasztása közös megegyezéssel könnyebb lehet, és még élvezetesebb is.

4. Figyelj oda az álló helyzeteidre, valamint a járásmódodra.
Tartsd a fejed felfelé, a vállaidat hátra és a karjaidat oldalt, ahogy az egyenes tartás is javítja a légzést, a testtartást és az egyensúlyt. Ahogy haladsz, lélegezz mélyen és egyenletesen, ami elősegíti az oxigénellátást, és segít az izomzat ellazításában. Ügyelj arra is, hogy a lábakat megfelelően hajlítsd és kiegyenesítsd, ami segíthet a sérülések megelőzésében.

Indulás!

Ülök és elsorvadok?

Azt gondolom, hogy élrdemes arról írnom, hogy az ülőmunka milyen káros, valamint arról, hogy hogyan kezdtem el változtatni.

Az ülőmunka elengedhetetlen része az életemnek, hiszen informatikusként sok időt kell a számítógép előtt töltenem. Azonban, amikor észrevettem, hogy hát- és derékfájdalmak jelentkeznek napi szinten, tudtam, hogy valamit tennem kell, különben visszafordíthatatlan problémáim lesznek.

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtettem, hogy beillesztettem a napi séta rutinomba. Eleinte csak néhány percet sétáltam, de fokozatosan növeltem az időtartamot és az intenzitást is. A napi séta nem várt melllékhatása lett, hogy a hangulatom javulni kezdett. A karbantartott, egészséges test és az egészséges elme összefüggésben állnak egymással, és én személy szerint azt tapasztaltam, hogy amikor jobban érzem magam a bőrömben, akkor a munkában is hatékonyabb vagyok.

seta.jpg

 

Azonban, csak a napi séta nem volt elég. Figyeltema. testem jelzéseit, és ha szükséges, akkor felállok a széktől és az irodában mozgom egy keveset. Ha tehetitek és a cég figyel rá, akkor használjatok ergonomikus székeket és asztalokat, amelyek megfelelő testtartást biztosítanak. Továbbá, amikor csak lehetőség van rá, próbáljuk meg állva végezni a munkánkat, hogy csökkentsük az ülőidőt.Vannak már állítható magasságú asztalok, ez sajnos nálam az irodában nincs, de lobbizni fogok érte.

Az egészséges életmód azonban nem csak a testünkről szól, hanem a mentális egészségről is. Én magam is kisérletezem különböző módszerekkel, hogy csökkentsem a stresszt és javítsam a hangulatomat. A meditáció és a jóga is érdekel, és sokat olvastam a stresszcsökkentő hatásukról.

Bár az ülőmunkát nem tudom leváltani, de ezek az apróságok is nagy hatással vannak az életszínvonalamra. Ez is a változás része :) Kis lépésekben a nagy célok felé!

Negyven felett változtatni,változni?

Sosem késő elkezdeni az életmódváltást, és azt a 40-as éveidben is megteheted. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy az életmódváltás mellett teszem le a voksomat. Negyven éves koromra számos rossz szokásom lett, és rájöttem, hogy sürgősen változtatnom kell. Szeretnék többet sportolni és odafigyelni az étkezésre. A szokásos csapdába kerültem, sok munka, kevés mozgás, kilók és rossz közérzet.

Tisztában vagyok vele, hogy az életmódváltás nehézségei azonban nemcsak az időhiányból és az életkorból adódnak. Az életmódváltás sokszor azért nehéz, mert az emberek ragaszkodunk a megszokott szokásokhoz és életmódjunkhoz, még akkor is, ha ezek nem egészségesek. Az új életmód bevezetése és a régi szokások feladása nem kevés feszültséggel jár..

Továbbá, a negyven év feletti mi férfiak komoly egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve. Az ilyen problémák közé tartozhatnak: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek. Ugy milyen jól hangzik? Legaláb meg van a napi motiváció :D

 towfiqu-barbhuiya-j6g_szotmf4-unsplash.jpg

Az első hetem természetesen lelkes volt, de azért némi kihívással is járt. Először is, sikerült elhatároznom, hogy napi 30 perc mozgást beépítek az életembe. Rendszeresen sétálok, és már éreztem, hogy javul a kondícióm.

Az étkezéssel is voltak nehézségeim. Korábban nagyon egyszerű ételeket fogyasztottam (rendelős vagy gyorsételek), és nem figyeltem oda annyira az egészséges táplálkozásra. Azonban az első héten elkezdtem odafigyelni az ételeimre és egészségesebb választásokat tenni.

Az első pár napban nehéz volt megszokni, hogy kevesebb kalóriát viszek be. A szénhidrátéhség rendesen megkínoz, de csak sikerül legyűrnöm. Nemadom fel! 

 

süti beállítások módosítása